Mina

Személyes blogom érdekes cikkekkel és pillanatokkal. 

csak röviden...

írás • olvasás • rajzolás • zenehallgatás • Dél-Korea • Lee Hong Ki • Ailee • Lee Seung Hyun • BIGBANG • FTISLAND • SNUPER • SUPER JUNIOR • sorozatok • nyelvek • történelem • XIX. század • barátok • kulturális események • műemlékek • színházak • utazás • új ételek • egyedi stílus • szerkesztés • állat szeretet • tavasz • teák • sétálás • írisz • vágott fű illata • csokoládé • álom könyv • még?

 

gif and kpop kép

Blog 


Rólam 


Oldal


Kalandor


Személyes posztok 


Írás 


Ajánlók 


Kihívások, Taggek, Egyéb 


Dalszövegfordítások 


Bejelentkezés 


 

 
Music

Előző > N.FLYING - Hot Potato 

 
Chat

Tartózkodjunk a káromkodástól és a sértésektől. 
Ha hosszabb véleményed van, akkor a hozzászólásban tedd közzé. Köszönöm! 

 

 
Arch
Friss hozzászólások
 
Little Mee

Untitled 1v
Untitled 7Untitled 6
Untitled 4Untitled 2
Untitled 8Untitled 9
Untitled 10Untitled 11
Untitled 13untitled-14
untitled-111

>> Inakítv részleg itt <<

 

 

*

Köszönet a design kódjáért a BlogTAGS c. weboldalnak!

 

Panda napló

Nyelvtanulás otthon, egyedül

Én és a koreai nyelv
Sziasztok kicsi Mee'sek! 
 
A mai kis cikkben arról fogok nektek mesélni, hogy miként lehetséges az otthoni nyelvtanulás. Ezen belül azt fejtem ki, hogy én hogy állok neki, milyen mozzanatai vannak, és hogy miket ajánlok azoknak, akik szintén otthon űzik ezt a fajta tanulást. Lássuk is! 
 
 
Most esélyem nyílik leírni, hogy én milyen kapcsolatban vagyok ezzel az ázsiai nyelvvel. Az ugye nem titok, hogy már lassan 4 éve bele vagyok zúgva ebbe az egzotikus kultúrába, ami nagy hatást gyakorolt a jelenlegi személyiségemre, illetve a zenei ízlésemre. Váltig állítom, hogyha valaki megszereti ezt a kultúrát, az egyedi hangzású zenéket, akkor teljesen másképp fogja látni Koreát, mint például New Yorkot és a nyugati zenéket. Ázsiában nagyobb szerepet kapnak az érzelmek, szinte túl romantikus stílusú drámáik vannak, ahogyan ezt egy magyar tanár mondaná, de van ebben valami, ha az ember jobban utána néz.
 
Vissza kanyarodva hozzám, körülbelül egy éve kezdtem el tanulni a koreai nyelvet. Az alapokat egy nagyon kedves barátomtól, a Lilitől sikerült megtanulnom, gondolok itt az ABC (hangul) -re, vagy néhány szóra, számra. Az ABC-t nem tudom, mennyi idő alatt tudtam elsajátítani, de majdnem egy egész füzet betelt a gyakorlásával vele. Ha már jól begyakorolta az ember, akkor biztos nem lesz vele gondja, hogy elolvasson egy egyszerű mondatot. Az már viszont más kérdés, hogy meg is érti-e. 
 

Gyakorló füzetem első oldalai
 
Van egy külön nyelvtan füzetem is, amibe általában a netről szedem le az információkat, és írom le. A világhálón milliónyi oldalt átnéztem a nyelvtan miatt, és csak nagy nehézségek árán sikerült találnom magyar nyelvű leírásokat. Sok keresgélés után azonban rátaláltam Harkai Daniella blogjára, és ő lefordította a TTMIK avagy Talk to Me in Korean angol részeit magyarra. Azonban nem csak nyelvtani részek találhatóak meg ott, hanem a fő nyelvtanhoz való kiegészítő anyagok is, illetve memoriterek, egyéb megjegyzések, amik szerintem nagyon hasznosak tudnak lenni a nyelvet tanulók számára. Az ő blogja melett érdemes megnézni ezt a blogot is, ahol szintén nyelvtani és párbeszédes részeket találunk. Gyakran szoktam még a loecsen.com című oldalon gyakorolni különböző párbeszédeket. Hasznos kis oldal, mert leírja koreaiul, normál betűkkel, és még ki is ejti helyesen a mondatokat.
 

Harkai Daniella blogján található TTMIK-s leckék  
 
A netes tanulás mellett, egy szótárt is alkalmazok, amiben különféle témákban írom le a szavakat. Én általában pici "móricka" rajzot is készítek hozzájuk, mert számomra így könnyebben megy a megtanulása és a megértése is. 
 

Szótáram "kidíszítve" 
 
Ha már a kiejtésnél járunk, akkor nálam sokszor segítenek az appok, amiket a Play áruházból nagyon gyorsan le lehet tölteni. Kettőt is bemutatnék. A Korea Fun Easy Learn-ben  (a sárga színű méhecskés könyvűben) csak szavakat találunk, és nagyon játékos módon lehet őket elsajátítani. Például párosítani kell a szót a képpel, vagy hallás után kell bejelölni az elhangzott kifejezést. Ugyanilyen a másik is (a zöld könyves, méhecskével jelölt), csak ott kifejezések, és mondatok szerepelnek, amiket inkább a haladóknak fejlesztettek ki.  
 
 
Applikációk (Korean Fun Easy Learn)
 
Ezeken kívül mindennap nézek a Youtube-n valami videót, amiben az adott nyelven beszélnek, hogy folyamatosan kapcsolatban legyek ezzel a nyelvvel. Legtöbbször showkat, és/vagy vicces videókat, beszélgetéseket találok, amik nem csak szórakoztatóak, hanem ezáltal tanulok is belőlük. A legjobban a Hello Counselor-t, Knowing Brother-t, Running Man-t, és a Weekly Idol-t szoktam nézni. Rettentően szórakoztatók a különböző feladatok benne, amiket az idoloknak meg kell csinálniuk, tehát ez kettő az egyben dolog. 
 

Knowing Brother és Weekly Idol részletek 
 
És a leginkább kedvelt tanulási módszerem, az a sorozat nézés! Már elég sok drámát láttam (dorama listám), és elég sok kifejezést tanultam meg onnan, többek között a "Palli Palli" -t ("Gyorsan gyorsan!") , a "Kvencsánájó"-t ("Rendben van."), és még sorolhatnám. Úgy gondolom, ez tényleg a leghatásosabb módszer, mert akarva-akaratlanul is, de berögzül pár szó, mondat, vagy akár káromkodás is. :$
 

Goblin - 1. epizód  
 
Egyszóval haladok a célom felé, és próbálom megvalósítani azt az álmom, miszerint megtanulok koreaiul. Többször leírtam már, hogy érettségi után mindenképp megpróbálkozom egy nyelvtanfolyammal, mert úgy érzem, ez az egész kultúra annyira magába szívott, hogyha akarnám se tudnám elengedni. 
 
2018.01.07. 13:45, Mina

5 ok, amiért muszáj látnod a The Package című sorozatot!

Cím: The Package
Epizódok: 12
Rendezte: Jeon Chang-Geun, Kim Jin-Won
Írta: Chun Sung-Il
Csatorna: JTBC

1.  Új országban kalauzol el minket!

Franciaországot a szerelmesek városának is szokták hívni. Nem hiába, hiszen gyönyörű műemlékeik vannak, amiket büszkén mutatnak a turistáknak. A sorozatban mi is részesei lehetünk a túravezető, YoonSo által egyfajta új ismeretnek. Meglátogatjuk a Moint Saint Michael, híres filmekről kapunk háttérinformációkat a különböző épületek, alkotások alatt, a híres Eiffel-tornyot láthatjuk kivilágítva, de még Vincent Van Gogh sírjáról is mondanak érdekességeket.

2. Elképesztő grafika, hangulatos ost-vel (betétdalokkal) fűszerezett látvány

A koreai filmgyártás igen előrehaladott, és mindig csodálkozva nézem a különböző kamera beállításokat és magát, a vizuális megjelenítést. Még az olyan egyszerű jeleneteket, mint például a tengerparton sétálás, elképesztő módon kivitelezik! A másik kincsszem a kép mellett a betétdalok! Ezek elengedhetetlen részei a sorozatoknak, filmeknek. Ennél a sorozatnál Franciaország inspirálta zenéket is hallhatunk, amely meghozza a kedvünket egy franciaországi útra.

3. Változatos élethelyzeteket mutat be

Kezdve azzal, hogy YoonSo koreaiként szinte francia nőként éli az életét, már egy újdonság a megszokott koreai doramák sémáiban. Azonban különböző életkorban lévő helyzeteket is boncolgat a sorozat, mint például; hogyan éli meg két idős házaspár a rákkal való küzdelmet a mindennapokban, miként boldogul egy harmincév körüli férfi a munkájával, ha mindig csak kudarc éri, milyen szerepet kap a család, pontosabban az apa-lánya kapcsolat a veszekedések során, és hogy miképp változik az ember jelleme egy megpróbáltatás által.


4. Yonghwa végre főszereplő, és nem is akármilyen!

Utoljára talán a Heartstrings-ben láttam, mint főszereplő, és már akkor elvarázsolt a lényével. Úgy gondolom, ebben a sorozatban is hatalmasat alkotott! San Ma Roo-ként mutatkozik be nekünk, és már az első jelenetekben megnevettetett bennünket, pusztán a nevével! Az ő karakterére inkább a komikus, de szerethető alak illik, mert folyamatosan valami zűrbe keveredik, ami sok nevetséges szituációt hoz elő.

5. Humor nélkül nem teljes a kompozíció!

Bár romantikus sorozatként van kiírva, az ilyen műfajokból nem hiányozhat a humor, hiszen ezzel teljes az egész sorozat. Olyan, mintha az ajándékot lekötnénk egy szalaggal. Csak hogy néhány példát említsek, és ne lőjem le az összes poént benne: MaRoo egy nagyon kíváncsi természet, így elég sok mindent szeret kipróbálni, amit nem lehetne. Emiatt magára kapja az erényövet, amit még a középkorban alkalmaztak utoljára a férjes asszonyokon, és csak egy lakatos árán tud abból szabadulni. Vagy mikor YoonSo miatt el kezd verekedni egy ismeretlen férfivel, de az első csapásra kiteríti, és még sorolhatnám az efféle jeleneteket, de nem szeretnék mindent elmondani, hogy legyen nektek is meglepetés!

2018.01.01. 07:00, Mina

2017 Karácsonya

Sziasztok Little Mee’sek!

Utólag is Boldog Karácsonyt szeretnék nektek kívánni. Tudom, hogy már réges-régen elmúlt, de a bejegyzésem témája ez lesz.

Az idei karácsonyi hangulatom csak addig tartott, amíg el nem kezdődött maga az ünnep. Mindig vártam azt a pár napot, amikor kigyúlnak a fények, és a csöndes utcákból egy ünneplő tömeg válik. Igaz, hogy nem szeretem a tömeget, de idén elmentem volna valamilyen karácsonyi vásárra. Megszerettem volna nézni a díszeket, a finom ételeket, és persze maga a hangulat is hiányzott. De ezt kompenzálva, az utolsó tanítási napon még szünet előtt, tartottak egy ünnepséget az aulánkban, amit a kicsik adtak elő. Eljátszották a Betlehemes pásztorjátékot, aztán az igazgató is mondott pár szót, végül a termeinkben társasoztunk, meleg teát ittunk, és tényleg olyan kellemes volt az egész. Barátilag is ajándékoztunk egymásnak pár apróságot. Vantanának egy színes kihúzó szettet adtam, aminek nagyon megörült, és meg is ölelt érte. Tudtam, hogy mindig elszedi tőlünk, és már szerettem volna neki ilyet venni. Sausage-nak egy füzetmegjelölőt és pár csokit raktam a dobozába, illetve az új osztálytársunknak, akit most Darky-nak fogok hívni, pár darab ceruzát, és egy csomag A/5-ös lapot adtam, mert nagyon szeret és tud is rajzolni - úgyhogy gondoltam szép ajándék lesz neki. A többiektől egy kis kézfertőtlenítőt, gyűrűt kaptam, illetve Darky egy Tom Ellises rajzzal lepett meg. Annyira gyönyörűen megrajzolta, hogy sokáig azt a képet nézegettem. Ez egyébként arra inspirált, hogy nyáron én is elkezdjek egy jobbagyféltekés rajztanfolyamot. ;)

Nálunk a mostani karácsony is ugyanúgy telt, mint az előző években. Anyáék bejárták a fél világot egy fáért, amit végül ingyen odaadtak 24-én, mert előző napokban nem sikerült eljutni semmilyen boltba érte. Apa méretre vágta, és beletuszkolta a tartójába. Az én feladatom volt a díszítés, amin nem kellett sokat gondolkodni, mert mindig csak két fajta színt használunk a karácsonyfánkon; ez az arany és a piros. Ráaggattam a gömböket, a világítást, és a legvégén a csúcsdíszt. Nagyon szépen áll még most is a nappalinkban. A menü kacsa volt, de mivel nem sült meg időre, ezért elmentünk a mamához, aki csirkemell hússal, krumplipürével és káposztával várt minket. Sok-sok édességet és teát kapott tőlünk, aminek nagyon örült. Még aznap este anya odaadta az ajándékaimat; egy újévi naptárat, a kedvenc édességemet - a Marlenkát, egy fekete szoknyát, és egy fekete torna gatyát. Előző héten pedig apától megkaptam a várva várt notebook-omat, aminek elképesztőmódon örültem, mert végre nem kell már a nagy gép előtt fagyoskodnom, kitekerve ülnöm, hanem a meleg takaró alól nézhetem a sorozataimat. :3 Azt sajnáltam, hogy nem sikerült nekik időben vennem valamit, úgyhogy mikor bementünk anyával a mamának vásárolni, és megkaptuk apától a postai utalványokat, akkor tudtam nézni anyának pár könyvet, amit megszeretett volna venni. Nagy Ken Follett rajongó, és egyből egy sorozatot néztem ki neki. Lesz mit olvasnia, ha majd szüneten lesz. Aztán áttértünk a H&M-be, ahol is egyből két farmerra csapott rá, mert már a régi nem volt jó neki. Magamnak is vettem három könyvet, és pár jó meleg pulcsit, és egy farmert. Apának pedig pár alsóneműt, pólót vettünk. Azért elmondhatom, hogy gazdag Jézuskám volt, és tényleg nagyon hálás vagyok az ajándékokért, amit nem sokszor mondok ki hangosan, mert valamiért ilyenkor leblokkol a szám, de írásban ezerszer lekörmölném, hogy: Köszönöm szépen! Természetesen megköszöntem az ajándékokat, és éjfélkor elmentünk a misére. Karácsonyi meglepetésként, mikor leültem anyával az egyik sorba, a mellettem lévő székre pont Ginger foglalt helyet, akiről még régebben írogattam. Akinek új a név, annak elárulom pár szóval, hogy ő volt az avatóm, és picit a crushom is, szóval nem igen kedveltem a jelenlétét mellettem. Ennek okából felmentünk a karzatra, ahol az orgonista egyfolytában elütötte az oktávokat, és valami borzalmasan hangzott a Mennyből az angyal, de hősiesen végig hallgattam, egyetlen nevetés nélkül. A mise végén gyújtottam egy mécsest Jonghyun emlékére, ami után úgy éreztem, kissé könnyebb a lelkem. Találkoztam a Kingáékkal is, akik az első sorokban ültek, ezért nem vettem őket észre. Váltottunk pár szót a karácsonyos összejövetel miatt, aztán mindenki ment haza pihenni.

Nem sokszor voltunk el otthonról, és nem is látogattuk meg a távolabb élő rokonainkat. Valamiért idén nem volt hozzá hangulatunk, vagy nem tudom, ezért mindenkinek egyesével elküldözgettem a jókívánságainkat Messengeren, ami nem egy perc volt, de utána sokkal jobban éreztem magam. Egyedül anya nagynénjét látogattuk meg az idősek otthonában, aki annyira meglepődött, hogy lát minket, hogy egyből sírva fakadt. Vittünk neki finom ételeket, és kicsit beszélgettünk is vele, bár voltak ott kedves emberek, de a család azért teljesen más. Az unokatesómékhoz is befutottunk hazafele jövet, és beadtuk az ajándékainkat nekik is. Nem akartunk sokáig zavarni, ezért pár mondat és jókívánság után már jöttünk is el.

A Lilivel még azelőtt futottam össze, mielőtt ismét kimentek volna a férjével Koreába. A szokásos olasz kávézónkba beszéltük meg a találkozót. Annyira örültem, hogy két hónap után ismét láthattam!  Egy fürdéskor használható hajkefét, és egy kézmelegítő zselét kaptam, aminek hihetetlenül örültem, mert úgy is mindig fázik a kezem, és nagyon jól fog jönni az iskolába, ahol éppenséggel spórolnak a fűtéssel. Neki egy Dove csomagot vittem, fügével és egy csokival. Elvittem a kézzel írt koreai nyelvtan füzetemet, amiért megdicsért, és pár mondatot kérdezett is tőlem. Mondtam neki, hogyha leérettségiztem, biztosan elmegyek egy koreai nyelvtanfolyamra Pestre, és ha addig tudunk találkozni, akkor tőle is szívesen tanulnék. Hamarosan úgy is megszületik a kisfia, az Áron, és majd megyek hozzájuk babázni. Már alig várom a kis csöppséget! Kíváncsi leszek, vajon mennyire fogja örökölni a Lili vonásait, és mennyire az apjáét. :3

A lányokkal pedig pontosan tegnap találkoztam, és mi is megünnepeltük szűk körben a karácsonyt. Jamtől egy kézzel készített fotós lapot kaptam, amin a közös emlékeink vannak, illetve egy cukker dobozt, és egy körömlakkot. A Kingától pedig finom illatú fürdősót, krémet, és egy szappan csomagot, amit már fel is avattam este. Tőlem csak kis csekélységeket kaptak; öt pár zoknit, arcmaszkokat és sok csokit. Sokat beszélgettünk az iskoláról, a továbbtanulásról, és felvetettem azt az ötletet is, mi lenne, ha nyáron elmennénk Sopronba nyaralni, csak mi hárman. Tetszett nekik az ötlet, azonban meg is akadtunk a pénz miatt. ,,Előbb egy jól fizető diákmunkát kellene találnunk, és csak utána tervezgetni a kirándulásokat”, mondta a Kinga. És igen. Tökre igaza van, és remélem jövőre kapok valami jó munkát, bár a Melódiákban elég rendesen csalódtam, és innen kezdve már kételkedem az ilyen kirendelt, kifejezetten diákoknak szóló szövetkezetekben, de majd még meglátom. Visszakanyarodva a lányokkal töltött időre, Jam felvetette, hogy mi tavalyelőtt írtunk fogadalmakat, és hogy biztosan elástuk valahova a Kingáék kertéjbe. Erre mit csináltunk?! Neki álltunk ásni délután négy órakor, amikor már szinte szürkület volt, vagy annál is sötétebb. És ástunk a Hófehérke és a hét törpe zenéjére. Kívülről úgy nézhettünk ki, mintha épp egy hullát akarnánk eltemetni, elég vicces volt a szitu. De végül nem találtunk meg azt a befőttes üveget, amire senkire sem emlékszik, hova ástuk el. Visszaérve a szobába, egy nagy sárga labdát kezdtünk el gurítgatni, amiben annyira eldurvultunk, hogy levertünk pár poharat az asztalról, és mindent beterítettünk barack lével. Még a telefonom se úszta meg, „újra kellett éleszteni” szegényt. Sokszoros elnézést kértem a pohárért, és megígértem, hogy veszek nekik újat a régi helyett. Remélem azért nem utálnak ki onnan. ^^”

Egyszóval, az idei karácsonyom elég mozgékonyan telt, hiába nem látogattuk meg a rokonokat. Most volt időm sorozatokat nézni, olvasni, és kikapcsolni az agyamat. Nem akarok még keddig az iskolára gondolni, de ideje elkezdenem elővenni a tankönyveket, és magamban elmormolni egy imát a következő évre. Szilveszteri programom nincs, azaz annyi van, hogy ma egész délután cikkeket fogok írogatni a blogra, illetve új sorozatokat fogok elkezdeni. Nekem így pont tökéletes az év vége. :)

Kívánok minden kedves olvasómnak nagyon boldog, gazdag, és sikeres új évet! Vigyázzatok magatokra, és töltsétek tartalmasan a visszamaradt pár napot az évből ill. az ünnepekből! 

2017.12.31. 15:18, Mina

Helyzetjelentés

Címkék: oldal költözés

Ismételten üdvözlök itt minden kedves új és régi olvasót!

Még októberben elköltöztettem a portált a Wordpressre, olyan felindulásból, miszerint a Gportálnak annyi, és új hostot kell keresni. De tényleg, alig maradtak itt. Aztán gyártogattam a posztokat ott, de tegnap úgy kibukott belőlem Twitteren az, hogy minél keményebben próbálkozom, annál inkább elveszítem az olvasóimat. A Gp-n még hagyján, de Wordpressen senki nem írt egy hangot sem; se véleményt, se ötletet, se egy megjegyzést, ami miatt kiakadtam, és elkezdtem magamban keresni a hibát. Végül úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom valami újítással, hátha valami kis friss feldobja az oldalt, és ekkor jutottam el arra az elhatározásra, hogy mi lenne, ha visszaköltöznék Gp-re. Szinte az egész tini koromat itt töltöttem le, és akárhányszor változtattam host-ot, mindig itt kötöttem ki.

Tehát most újult erővel, szilveszter előtt kettő nappal, ismét nyitva áll a kis Panda Blogom, amihez rengeteg új bejegyzés ötletem van! Talán a kinézettel foglalkoztam a legkevesebbet, mert leginkább a tartalmak átimportálása volt a célom az egyik blogról a másikra, de azért összeütöttem valami elfogadhatónak mondható designet.

Egyelőre ennyi bejelentenivalóval szándékozta jönni. Hamarosan jönnek a posztok, úgyhogy kérlek várjatok rám! J

2017.12.29. 19:20, Mina

Pályaorientációs nap az iskolánkban

- OKJ vagy egyetem?

Black and white shot of graduated student wearing cap and gown from behind, Eugene, OR (EUO)

Minden év decemberében az iskola gimnáziumi részére egy Education 2.0 -át tartanak a tanárok és az iskolánkban végzett diákok, akiket meghívnak. Ilyenkor általában az első élményeikről mesélnek a hallgatók, akik például első éves egyetemisták, és még nagyon új nekik ez az egész. De vannak, akik már inkább a munkaerő piacra kacsingatnak, és úgy mesélik el a saját élményeiket. Nagyon hasznosnak találom ezt a rendszert, mert így könnyen beleláthatunk egyes egyetemek működésébe az ott tanulók által.

A napunk abból állt, hogy az első két órában az online palyanet.hu c. oldalon egy önismereti illetve egy pálya-kalauz kérdőívet kellett kitöltenünk. Én úgy vagyok ezekkel a tesztekkel, hogy szépek meg jók, aki tényleg el van veszve, de egy teszt (a teszt írója) nem ismerhet téged jobban, mint te saját magadat. Én legalábbis így gondolkodom, és ezért is tartottam fölöslegesnek a kitöltését. A továbbtanulásról is beszélgettünk az infó tanárunkkal, aki szeret mindenbe olyan velőt rázóan belemenni. Ezt követően pár katona megszállta a fenti aulát, és berendezte magának az előadásra. Jöttek a Honvédségtől, és pár előadáson keresztül mutatták be, miért is jó katonának lenni. Volt pár fiú osztálytársam, akiket ez megfogott, és a következő szünetben már a fegyvereket próbálgatták összeilleszteni, amiket úgy hoztak magukkal a katonák.

És idén is sok volt a kar választék, amiből mindenki bátran válogathatott. Jöttek műszakisok, építőmérnökök, informatikusok, de persze pszichológusok, gyógytornászok, és alattuk egy szinttel az OKJ-s képzésű fotós, művész, és idegenvezető is helyt kapott. Akit egy kar, vagy irányzat érdekelt, annak csak be kellett ülnie egy terembe, ahol megválaszolták a kérdéseit. Mivel egyik szakra sem voltam túlzottan kíváncsi, ezért bementem az OKJ-s képzésűekhez, és csak végig hallgattam az ott felmerülő kérdéseket. Valamiért mindenkit a fotózás érdekelt, és ez így kissé meglepett. Én inkább arra voltam kíváncsi, hogy milyen, és hogy zajlódik le egy OKJ-s képzés. Az egyetemekről már annyit hallottam, hogy már lassan a könyökömön folyik ki, de érdekes módon az OKJ-ről nem sokan beszélnek. Sokan azt gondolják, hogy az csak azoknak való, akik hamar munkát akarnak találni, esetleg, hogy nem olyan képzettek a felsőoktatási intézményekbe. Ami egy hülyeség. Mert az OKJ-s képzés nagyon jó gyakorlatot ad az egyetemmel szemben, és plusz pontokat kaphat érte az illető, ha végül úgy dönt, hogy még is megpróbálkozik az egyetemmel.

Én személy szerint ezt az évet a kísérletezésre szánom. Meg akarom ismerni önmagamat, hogy mire vagyok képes, és hogy mit szeretnék csinálni az életben, ha majd kikerülők a munkaerő piacra. De most egy olyan erős gondolat ragadott el, amiben az egyetemisták is megerősítettek. Tisztában vagyok vele, hogy az egyetem már nem kispályás dolog. Ott kőkemény számonkérések vannak, és napi 12 vagy annál is több óra tanulás. És pont azon kezdtem el agyalni idén, plusz ez a szorongásos betegségem is felnyitotta a szemem arra, hogy számomra nem való az efféle fajta megterhelés. Biztos vagyok benne, hogy pár hónap sem kellene, és már hagynám ott az egészet. Úgy gondolom, az egészségem többet ér, mintsem hogy beleroppanjak a tanulásba, és kikészítsem még jobban az idegrendszerem. Azt már úgy is taccsra vágtam, nem kéne tovább nyúznom, főleg most. Az, hogy még mi leszek, kérdéses. Nagyon szeretnék a koreai nyelvvel komolyabban foglalkozni, és ha leteszem végre az érettségit, akkor el tudnék menni egy intenzív nyelvtanfolyamra. Mellette például elkezdhetnék egy OKJ-s képzést, vagy dolgozhatnék, hogy legyen miből fizetni az órákat. Most abban a stádiumban vagyok, hogy akitől csak tudok, tanácsot kérek, és meghallgatom az ő véleményét is. De minél többször gondolom át, annál inkább fogalmazódik meg ez bennem. Nem is tudom már, hogy melyik filmben volt az a mondat, hogy; „Ha minden reggel azzal kelsz fel, hogy te ezt akarod csinálni, akkor ezt KELL csinálnod!” - vagy valami hasonló idézet volt. És nagyon igaz. Ha valaki valamire nagyon vágyik, az egyszer biztos beteljesül valamilyen formában.

Hogy döntsük el, hogy merre tovább?

A legfontosabb az, hogy TE személy szerint mit szeretnél. Ne a nagymamád, a kiskutyád, vagy a szüleid döntsék ezt el helyetted. Hanem TE magad! Ha úgy érzed, hogy eléggé készen állsz, és lelkiekben is erős vagy egy egyetemhez, akkor vágj bele! Ha viszont téged is a finomabb fából faragtak, és pár karcolástól is a végedet járod, akkor érdemes megpróbálkozni valami OKJ-s képzéssel.

- Írd fel egy papírra, hogy miben vagy jó. Azt is jegyezd fel, hogy milyen szakmákban tudnád elképzelni magad, mi az, ami testhezálló lenne számodra. Így nagyban megkönnyíted a dolgod, és utána már csak a keresgélés marad egy jó intézmény után.

- Ha tudsz, akkor érdeklődj az ott tanulóktól az oktatásról, a színvonalról, mert ez is szűri a választási lehetőségeket.

- Ha teheted, menj el sok nyílt napra, de ne pont akkor, amikor hirdetik. Ülj be egy rendes tanórára, és nézd meg, hogyan zajlódik egy átlagos óra például az egyetemen. A nyíltnapon hajlamosak elhúzni a hallgatóság elől a mézes madzagot, hogy őket válaszd.

Több tanácsot ezzel kapcsolatban nem tudok adni, mert én is ezekkel kísérletezem, és eddig ezek voltak a legmegbízhatóbb visszajelzések. Azt azért fontos észben tartani, hogy bármit is válassz, érezd magad benne jól, és ne egy kényszermunkának fogd fel a saját hivatásod. Legyél a legjobb benne, és érj el nagy célokat!

2017.12.19. 18:57, Mina
 

♦ Kapcsolat ♦

• Email: minaru_99@freemail.hu
• Twitter: MINA

Minden jog fenntartva! ©

2013 - 2018 


A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók